Det er ikke gavene som er viktigst. Det er du. Mer enn noensinne.

Julen er her igjen. En tid med store forventninger. En tid for glede. Likevel er julen svært annerledes i år enn slik vi kan huske den fra i fjor, og årene før det. Jeg formoder at det likevel gledes i de fleste hjem. Antageligvis er det bakt kaker, det er kanskje pussa vinduer og det er pynta juletrær. Og under de fleste juletrær ligger ren glede pakket inn i vakkert julepapir.

 

Illustrasjonsbilde

 

Juleminnene består vanligvis av glade barn og snille voksne. Det er imidlertid ikke alle barn som gleder seg til jul, og slik har det vært i alle år. Jeg ønsker å dvele et lite øyeblikk ved disse barna.

 

I snitt drikker hver Osloborger en kasse øl, fem flasker vin og halvannen flaske sprit i løpet av desember. I den unntakstilstanden vi er inne i, regner vi med at det drikkes betydelig mer. Et sentralt spørsmål er hvorvidt barna våre liker foreldre som er beruset. Noen sovner kanskje bare. Andre blir muligens kranglete. Fellesnevneren er imidlertid at fulle mennesker blir egoistiske, uinteresserte og ikke minst utilgjengelige. Altfor mange barn opplever at foreldre og nære slektninger drikker for mye i julehøytiden.

 

Likeledes fremgår av en studie fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress 2019, at så mange som 1 av 20 barn har vært utsatt for alvorlig fysisk eller psykisk vold i hjemmet sitt. Skremmende tall. Ennå mer skremmende er at koronatilstanden bidrar til å skjule barn utsatt for enda mer vold i hjemmet sitt. Det er vanskelig å oppdage de barna i disse tider. Selv om vi i dag bør holde god avstand til hverandre, må vi ikke slutte å holde et øye med hverandre, eller med de som trenger det mest.

 

Hvert eneste år skriver Barnejuristen til deg som feirer jul med barn i huset. Dette året er intet unntak. Jeg vil minne deg på å prioritere kvalitetstid med barna. Før jul er oppgavene mange og forventningene store. Samtidig befinner vi oss i en krisetid, en landsdekkende unntakssituasjon, som påvirker oss alle i svært stor grad.

 

Er du ferdig til jul, pleier vi å si til hverandre. Mange er det, og har kanskje vært det siden oktober. Andre venter til siste liten og gjør siste innspurt på selveste julaften. Både på nærbutikken og byens storsenter henger en eim av sprit i luften. Koronaens visittkort. Vi spriter hendene og holder avstand. Normalt sett dekker vi langbord og venter innrykk fra fjern og nær på denne tiden. Også her påvirkes vi av koronaen og restriksjoner fra myndighetene. Mange av de menneskene som betyr noe for oss, kan ikke komme. Vi får ikke være sammen i den grad vi skulle ønske. For mange familier kan det bli en ensom jul. Mange sitter med et dypt savn etter mennesker de er glad i. Jeg håper likevel at maten er planlagt og finstasen hengt frem. Mitt ønske til jul, er at de rastløse, små og spente, får den etterlengtede høytiden fylt med harmoni og glede likevel. Det er opp til oss voksne.

 

Jeg vet ikke hvordan det er med deg. Men de fleste av oss har kanskje forsøkt å pakke inn våre barns ønsker, for å oppfylle deres drømmer. Kanskje også nettopp fordi vi lever under så mange restriksjoner. Hvilke ønsker har dine barn? Jeg tror at våre barns ønsker dreier seg om trygge rammer, forutberegnelighet og vår tilstedeværelse. Det hjelper ikke med mange og flotte gaver, dersom det mangler.

 

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

 

Hva skal dere gjøre i år, for å skape gode juleminner? Hva gjør julen din harmonisk og fredfull? Er det duften av pepperkaker? Mandelen i risgrøten? Den sprakende peisen? Disse gledene påvirkes i svært liten grad av tiden vi er inne i. Et varmt og trygt smil fungerer i år, som årene vi ser tilbake på. Sang, dans og latter er en innertier hjemme hos oss. Skap trygge og gode rammer. Det nyvaskede gulvet gjør ikke inntrykk på barna. Jeg tror det er øyeblikkene preget av tilstedeværelse som danner de gode minnene. Barna bryr seg ikke om svoren på ribba er sprø, så lenge mamma og pappa er glade. Så lenge stemningen er god og vi omgås hverandre på en fin måte, blir julehøytiden til et godt minne. Husk julen er ikke avlyst, den er bare annerledes.

 

Likevel er det viktig å ta vare på øyeblikkene i år også. Julen kommer, selv om noen er syke. Andre er redde for å bli syke. Noen tar smittevernhensyn på blodig alvor, andre har en mer avslappet tilnærming. Vi er alle forskjellige og opplever presset forskjellig. Det er viktigere enn noensinne å ivareta barna rundt oss.

 

Sett deg ned på gulvet og kjenn litt på pakkene sammen med dine håpefulle. Spør dem hvilke tanker de har rundt julehøytiden. Hva setter barnet ditt mest pris på? Hva synes barnet ditt er vanskelig i år? Du får ikke vite det, dersom du ikke tar deg tid til å spørre. Jeg er rimelig sikker på at det ikke er antall kakeslag eller den skinnende parketten som skaper lykke, det er de menneskelige interaksjonene. Det er ikke de dyreste gavene som gjør kvelden minnerik for barna våre. Det er du. Glem aldri at du er en stor del av ditt eget barns minner.

Jeg ønsker deg og dine en fredfull og minnerik høytid. Ta vare på hverandre og gi hverandre gode opplevelser.

God Jul <3

 

Skulle du eller noen du kjenner trenge juridisk bistand, se www.barnejuristen.no for tilbud om juridisk veiledning eller ring direkte på 922 91 662. Barnejuristen tilbyr også foredrag, send en mail på [email protected] Følg gjerne Barnejuristen på Facebook og Instagram, med stadig nye oppdateringer, ikke minst viktige temaer rundt barna våre.

Og du, takk for at du leser! <3