Verdensdagen for psykisk helse, handler også mye om morgendagens helter.

I dag er det verdensdagen for psykisk helse, og hvilken institusjon spiller vel en helt sentral rolle for den psykiske folkehelsen, om ikke skolen. Ja, faktisk gjør barnehagen også det.

Skolen i særdeleshet, er et sted å lære og et sted man bygger relasjoner, knytter bånd og lærer om seg selv og andre. Psykiske plager er en av de vanligste grunnene til at barna faller ut av et normalt skoleforløp og senere ut av arbeidslivet. Vi alle, og samfunnet for øvrig, har alt å tjene på at våre barn og unge fullfører skolen.

 

Illustrasjonsbilde, lånt fra MHFA

 

Pr. i dag har hele 180 000 barn psykiske utfordringer av en slik karakter at det forstyrrer deres hverdag i både skole og barnehage.

 

Et særdeles viktig tema det fokuseres på i år, dreier seg om å følge opp og være til stede. Det er nemlig veldig viktig at vi som er voksne rundt barn og unge er flinke til å være oppmerksomme på hva som opptar dem, slik at vi kan bli enda bedre til følge opp når noen trenger det. Etter en lang unntakstilstand på grunn av pandemien, er dette viktigere enn noen gang.

 

Trenger du noen grunner til å markere Verdens helsedagen? Bruk skolepakken:

 

  • Det blir lettere å dele tanker med andre, og å gi og få støtte.
  • Mindre tabu og skam rundt psykiske utfordringer.
  • Du er med på å skape et mer inkluderende nærmiljø.
  • Et rausere samfunn gir bedre psykisk folkehelse.
  • Du styrker din egen psykiske helse.

Denne pakken passer for skoler, barnehager eller andre arenaer med barn som målgruppe.

 

Alle har behov for å bli sett. Det å bli sett gir en følelse av å høre til og være viktig. Tilhørighet er grunnleggende for god psykisk helse. Noen ganger trenger, og ønsker vi mer oppmerksomhet. Ved å vise interesse for hverandre, kan vi faktisk bidra til at noen blir sett. Kanskje oppdager du også nye sider ved deg selv, dersom du velger å spørre og lytte. En måte å vise interesse på, er å spørre.

 

Nysgjerrighet fremmer individets utvikling, kognitivt, sosialt, emosjonelt og fysisk. Evnen til å vise nysgjerrighet påvirker flere aspekter ved menneskets livsløp, fra utvikling av identitet og tilknytning til sosial kompetanse og tilfredshet. Nysgjerrighet er således direkte relevant for vår mentale helse.

 

Alle skoler skal ha et system for å håndtere alt som har med barna våre å gjøre, være seg helsesykepleier, kontaktlærer, spesialpedagoger og sosiallærere. De inngår alle som del i dette systemet. Likevel opplever mange elever å ikke bli hørt, eller ikke ha noen å snakke med, være sammen med, bekjempe ensomheten med. La oss bekjempe psykisk helse, allerede i barneårene, i barnehage og på skole. Sammen. Sammen for deres psykiske helse. Det gjør kanskje noe positivt med vår psykiske helse også.

 

Husk samtidig at den første torsdagen i november er erklært som en internasjonal dag mot vold og mobbing i skolen. La oss stå sammen og verne om barna gjennom hele høsten, gjennom hele skoleåret. La oss se dem og hjelpe dem. Ingen barn har fortjent å gå alene. La oss snakke om det, og således skape et rausere miljø, som åpenbart gir bedre folkehelse. Husk at våre barn vokser opp og trenger en god psykisk helse, for å lære generasjonen som kommer etter dem om det samme.

 

Skulle du eller noen du kjenner ha behov for juridisk bistand, ring 922 91 662 for en uforpliktende prat, eller send en mail til [email protected]. Følg gjerne Barnejuristen på Facebook og Instagram med stadig nye oppdateringer. Se også www.barnejuristen.no for oversikt på rettsområdene jeg bistår i. Barnejuristen tilbyr også foredrag.

 

Og du, takk for at du leser. <3