Fortsatt god ferie…

Det er sommer og sol, vi er lettkledde og tar litt lettere på ting enn ellers. Vi er på båtturer, sydenturer, fjellturer og storbyturer. Vi frigjør oss fra hverdagens kjas og mas, koser oss med deilig mat og noe godt i glasset. Noen av barna i samfunnet vårt kjenner imidlertid ikke igjen den gode opplevelsen. Hvor mye alkohol tåler ditt barn – at du drikker?

 


 

Barn som opplever at foreldrene drikker for mye finnes i alle barnehager og skoler, i alle samfunnslag. Anslagsvis har minst 90 000 barn foreldre som har misbrukt alkohol det siste året. Det er nesten hvert tiende barn. 30 000 barn rammes alene av syden-fylla. Det kan innlysende nok bidra til svært dårlige opplevelser i ferien – for barna. Men vi snakker ikke særlig om det, og gjør derfor heller ikke noe særlig med det. Hva om vi er litt mer åpne om det? For barnas skyld. For de drikker ikke. Likevel må mange av dem ta konsekvensene av det gode i glasset til foreldrene sine.

 


 

Skrekkeksemplene fra media, der vi leser om foreldre som har mistet kontrollen over inntaket av alkohol i løpet av sydenferien, er altså slett ikke så sjeldne som vi kanskje tror. Likevel er det totale tap av kontroll, heldigvis noe sjeldnere enn den overstadige moroa som lar seg kamuflere som nettopp det. Men hvor moro er det egentlig greit at vi har det, i påsyn av barna våre? Det er nemlig, skal vi vite, svært skadelig for barn å oppleve den utryggheten det er å være på ferie med svært berusede foreldre, som ikke klarer å ta vare på dem. Er i tillegg barnet på ferie med kun den ene av foreldrene, og denne drikker for mye, blir konsekvensene ennå større. Da er mangelen på trygge voksenpersoner barnet kan forholde seg til total. Da veltes et altfor stort ansvar over på barnet, og det i fremmede omgivelser, eventuelt også med et fremmed språk. Barnet står dermed helt uten forutsetninger til å gjøre noe med situasjonen. Dette er en svært traumatiserende situasjon for barnet. Det er så viktig at vi voksne vet det, ser det og tar affære. At vi åpner øynene våre for de konsekvensene, som absolutt ikke er et barns å bære. Når ølbrillene er på, er det jo som kjent vanskelig å se klart. Sommeren er riktignok på hell, men mange har fremdeles ferie til gode, mange skal fremdeles på både båtturer, sydenturer, fjellturer og storbyturer. Ta av deg ølbrillene. Ta vare på barnet ditt. Er du vitne til et stort alkoholforbruk som går utover barn i ferien, ta kontakt med barnet og la det vite at du er bekymret. Er du vitne til et uvettig alkoholforbruk, si fra til turarrangører, politi og barnevern. Det verste du kan gjøre når et barn ikke har det bra, er å la være å si i fra. Barna har nemlig ikke fortjent den massive fyllesyken de utsettes for gjennom foreldrenes moro.

 


 

Det er ikke så mye igjen av fellesferien og jeg håper at dere har hatt en avslappende og minneverdig sommerferie. Mange av dere har kanskje lagt feriedagene til etter fellesferien? Kos dere. Nyt både varme og sol. Nyt palmesus og deilige badetemperaturer. Men uansett hvor dere skal, glem ikke å nyte barna deres. Som det aller beste av oss, har de fortjent nettopp det – det aller beste av oss. Fortsatt god ferie! Og ikke minst, god helg! <3 

Takk for at du leser! Følg meg gjerne på Facebook og Instagram for å holde deg oppdatert. Er du i tillegg søt og grei, så del innlegget for meg. 🙂

2 kommentarer
  1. Godt poengtert! Viktig å være i stand til å ta vare på seg selv for å ta vare på andre. Jeg er riktignok ikke ikke enig at du om du kontakter et barn med berusede foreldre, at du skal fortelle barnet at du er bekymret! Dette kan gjøre barnet enda mer engstelig om de har det fælt i forhold til foreldrenes alkohol inntak. Om det går så langt at du faktisk må bryte inn i en slik situasjon, fortell heller barnet at du er der og følger med og passer på, og at dersom barnet ønsker det så kan du kontaktes. Si så i fra til turoperatør eller barnevern eller hvem du finner det best å kontakte i situasjonen.
   Når med barn, nytes kun én lys og mild flaske øl til mat om nødvendig, og ellers Munkholm fat. Har aldri vært fan av alkoholfri øl, men akkurat denne har jeg falt for og drikker like gjerne det i hyggelige lag nå i sommer.
   Nyt de siste feriedagene og fortsatt god sommer!
   Mvh
   Heltvanligpappa

  2. Hei Heltvanligpappa, og takk for tilbakemeldingene dine. Jeg liker det du skriver om at vi må ta vare på oss selv, for å stå i posisjon til å ta vare på andre. I tillegg synes jeg det er fantastisk at du holder deg alkoholfri sammen med barna dine. På den måten har de den aller beste versjonen av deg og det er alltid den barna liker best. Tommel opp! Munkholmen er ikke så aller verst den. 😉
   God helg, og fortsatt god sommer!
   Mvh Hilde
   Barnejuristen

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg