Jeg elsker deg <3

Kjærligheten er det aller største i livet. Kjærlighet er mer enn bare varme følelser. Kjærligheten har det i seg å gjøre lykkelig, den kan til og med lindre smerte, gjøre frisk og hel. Kjærlighet hører sammen med følelser som rettferdighet, respekt, vilje og vennskap. Kjærligheten er en gave og et mysterium, ettersom den oppstår mellom to mennesker og forandrer deres oppfatning og eksistens. Den kan ikke kjøpes og den kan ikke selges. Likevel er kjærligheten noe vi tar for gitt, ettersom vi gjerne kommer til verden omringet av den. Kjærlighet er en menneskelig følelse, som vanligvis rettes mot et annet menneske. Kjærlighet er å være glad i noen, og følelsene fremkommer i forskjellige former og nyanser. Det kan være en varm følelse mellom to mennesker, for eksempel mellom kjærester eller et ektepar. Denne type kjærlighet, har vi hyppig sett resultere i en ny type kjærlighet, nemlig kjærligheten til et barn. Kanskje den aller største kjærlighet av dem alle? Denne vakre og utrolig sterke og forunderlige kjærligheten må likevel vernes om, for å opprettholdes, så ikke egoisme og likegyldighet gjør at den forfaller.

I løpet av de siste 15 årene har 135 kvinner og 35 menn, blitt drept av sin store kjærlighet. Kanskje av sjalusi? Eller kanskje fordi kjærligheten truet med å forlate dem? Ofte er det vanskelig å si, men en ting som klart fremkommer, er at i 7 av 10 partnerdrap har det vært registrert vold i forkant. Bak disse tallene, skjuler det seg mennesker som er blitt frarøvet sin fremtid på brutalt vis. Over 140 barn har mistet mammaen eller pappaen sin. Mange har også mistet begge, i det en er tatt livet av og den andre tar straffen for det. Tallene forteller sin egen lille historie, om foreldre som har mistet sin sønn eller datter. Om søsken, som har mistet sin søster eller bror. Partnerdrap omfatter så mange og berører så dypt.

 


 

På tross av en klar nedgang de siste årene hva drap angår, ligger vi høyere enn andre europeiske land vi gjerne sammenlignes med. 90 prosent av ofrene for partnerdrap er kvinner. Menn er kun ofre i ett av ti drap. Andelen der en kvinne er gjerningspersonen er imidlertid økende. De aller fleste partnerdrap begås like i forkant, under, eller i etterkant av et samlivsbrudd. Kniv er det hyppigst anvendte drapsvåpen. Ethvert drap er et drap for mye. Likevel ser vi igjen og igjen at menn over tid truer og slår. Truer med at dersom hun ikke blir, skal hun få betale for det, og barna like så. Hvilket motiv kan rettferdiggjøre drap av en livsledsager? Hvilket motiv finnes for å drepe i kjærlighet?

Apropos. Hvilket motiv kan rettferdiggjøre et drap på ditt eget uskyldige barn? Et menneske du var med på å gi livet, skapt gjennom kjærlighet og med stor sannsynlighet forløst omringet av den samme kjærligheten. De fleste barn som dør av omsorgssvikt, mishandling og drap, blir nemlig drept av sine nærmeste omsorgspersoner. Barnedrap utgjør omtrent 10 prosent av alle drap i Norge, mørketallene kommer i tillegg. I følge Kripos er det registrert over 22 barnedrap de siste årene i Norge, dette er kun de overlagte drapene. Legemsbeskadigelse med døden til følge, kommer også i tillegg. Internasjonal forskning viser at jo yngre de mishandlede og skadde barna er, jo mer sårbare er de for faktisk å bli drept av foreldrene. Mange av disse barna er ikke sjelden blitt sendt hjem igjen etter medisinsk behandling. Risikoen for gjentagelse estimeres til mellom åtte og femti prosent. Det innebærer ofte at barnet kommer tilbake med nye behov for medisinsk behandling, eller også med såpass fatale skader at det ikke overlever. I tillegg til dødsfallene, blir årlig rundt 10 barn livsfarlig skadet som følge av mishandling i hjemmet. Mange typer grov vold behøver ikke en gang å synes. Det kan dreie seg om slag med knyttneve, slag av hodet mot bordkanten eller å holde for luftveiene. Et betydelig antall barn påføres også ikke-livstruende skader, som for eksempel benbrudd. Disse skadene er vanskelige å innordne. Det kan synes som et helt normalt skadeomfang etter å ha falt ned fra et tre, eller det kan minne om et resultat av et sykkeluhell. Men når et spedbarn som ikke kan gå selv, bringes til lege med et benbrudd, er det grunn til å mistenke påført skade. Pårørende kan fortelle om fall fra stellebord, fra sofa eller at de selv har snublet og falt oppå barnet mens de bar det på armen. Også dødelige skader blir forsøkt forklart på denne måten.

 


 

Vi liker naturligvis ikke å snakke om det, men det skjer. Mennesker drepes av den de elsker mest i hele verden, sin egen partner eller sine egne foreldre. Familietragedier kaller vi dem. Det er ikke mange dager siden vi våknet opp til nyheter om nettopp en slik familietragedie. En 37 år gammel mor og hennes tolv år gamle sønn drept etter en skyteepisode i Kirkenes sentrum.

Hvorfor er veien fra kjærlighet til drap med ett så kort? Har den alltid vært det? Eller har verdien på kjærlighet sunket, som verdien på gullet sank i fjor? Jeg synes utviklingen innenfor drap i nære relasjoner er skremmende, og jeg håper at vi som samfunn vil bli flinkere til å verne om hverandre. Jeg håper at kjærligheten vil stige i verdi igjen. Jeg håper at vi på nytt kan se kjærligheten som en gave, et mysterium av varme følelser. Vi må aldri glemme at kjærlighet hører sammen med følelser som rettferdighet, respekt, vilje og vennskap. Jeg håper at vi kan huske hvordan kjærligheten har det i seg å gjøre lykkelig, la den lindre smerte, gjøre frisk og hel.

 

Inn en liten hjertedør

Der skjuler seg så meget

En følelse så sterk men skjør

Gjør oss så beveget

 – Hilde Ch. Sjølett

 

 

Takk for at du leser! Følg meg gjerne på Facebook og Instagram for å holde deg oppdatert. Likte du innlegget, setter jeg pris på at du deler. <3

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg