Fra sommerferie og idyll, til samlivsbrudd og høykonflikt.

Selv om en kanskje ikke skulle tro det, er feriene høysesong for brudd og skilsmisser. Veien kan være kort fra sommerferie og idyll, til samlivsbrudd og høykonflikt, når man får anledning til å tilbringe mye tid sammen.

 

Samlivsbrudd hvor barn er involvert kan innebære såre konflikter, hvor det gjerne oppstår mange uenigheter rundt hvor barna skal bo, hvordan neste ferie skal fordeles og hvor mye samvær den av partene som barna ikke bor hos skal ha.

 

 

I utgangspunktet er foreldre likestilte ved et samlivsbrudd. Skulle man som foreldre ikke klare å komme frem til en god avtale, vil sentrale spørsmål rundt tilknytningen mellom barn og foreldre få betydning, i tillegg til omsorgsevne og foreldrenes evne til samarbeid. Barnas alder og hvorvidt de kan danne seg egne synspunkter, blir likeledes viktige momenter i vurderingen. Det er alltid barnas behov og barnas beste som bør stå i sentrum. Ved vurdering av hva som er til barnas beste, blir det vektlagt hvem som best kan bidra til å opprettholde god kontakt med begge foreldrene. Den viktigste avgjørelsen handler om fast bosted og samvær. Det er vanlig at små barn bor fast hos den ene, og har samvær med den andre. Barnet har rett til å ytre sin mening fra det er 7 år. Fra barnet er 12 år, er foreldrene pliktige til å vektlegge barnets mening og ønsker i stor grad.

 

De fleste samlivsbrudd finner sine løsninger ved å inngå en avtale på det obligatoriske meklingsmøtet ved familivernkontoret. Det er i forlengelsen av den avtalen og når partene ikke ønsker å overholde den nedfelte avtalen, at krav om fast bosted og samvær fremmes for retten.

 

I enkelte saker kan det være snakk om manglende vilje til å samarbeide, eller uvilje til å medvirke til at samvær gjennomføres. I andre saker kan det være til barnets beste at samvær ikke gjennomføres. Det er imidlertid svært sjeldent at samvær ikke anses å være til barnets beste. I de tilfellene samvær begrenses, eller ikke anses å være til barnets beste i det hele tatt, er ofte alvorlige underliggende problemstillinger som vold, overgrep, rus eller psykiatri til stede. I noen tilfeller blir også samvær med tilsyn et alternativ, forutsatt at samvær er til barnets beste og ikke er til fare for fysiske eller psykiske skader.

 

Når sommerferie og idyll utvikler seg til samlivsbrudd og høykonflikt, kan det være klokt å innhente juridiske råd fra en advokat. Barnejuristen tilbyr en uforpliktende samtale, ring 922 91 662 eller send en mail på [email protected] for å avtale et møte.

 

Følg gjerne Barnejuristen på Facebook og Instagram, med stadig nye oppdateringer, ikke minst viktige temaer rundt barna våre.

Og du, takk for at du leser! <3

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg